Je bent nu op de site voor Particulieren

Verkeersrecht

Onze specialisaties

  • Verdediging voor politierechtbank bij verkeersinbreuken
  • Problemen rond alcoholintoxicatie, dronkenschap, rijverbod…
  • Behandeling van verkeersongevallen en arbeidswegongevallen
  • Vergoeding van zwakke weggebruikers invordering van lichamelijke schade.
  • Aansprakelijkheidsdossiers
De pedalen kwijt? 
Rijden met een elektrische fiets, step of pedelec

 

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: de elektrische steps, fietsen en speed pedelecs.
Maar wanneer moet je ze verzekeren? Heb je een rijbewijs nodig? En mogen je kinderen er zomaar mee rijden?

Welke verzekering

Welke verzekering je moet afsluiten, is afhankelijk van het type voertuig.

  1. Als je rijdt met een elektrische fiets met enkel trapondersteuning of een elektrische step die niet sneller dan 25 km/h kan rijden, hoef je geen verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Als je deze voertuigen gebruikt, word je beschouwd als zwakke weggebruiker in dezelfde categorie als gebruikers van een elektrische rolstoel, hoverboard of segway.Indien je toch schade zou veroorzaken aan derden, wordt deze schade meestal gedekt door de familiale verzekering. Tenminste zolang je deze elektrische fiets of step gebruikt voor privédoeleinden.
  2. Voor een elektrische fiets die een autonome motor heeft (en waarbij je dus niet hoeft te trappen) en die op mechanische kracht sneller kan rijden dan 25 km/h moet wel verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid worden afgesloten. Deze fietsen worden namelijk beschouwd als bromfietsen klasse B. 
    Opgelet, bestuurders van een dergelijke gemotoriseerde fiets moeten minimaal 16 jaar zijn!Wat dan met elektrische steps die sneller rijden dan 25 km/h? In België is het vooralsnog niet toegelaten om op de openbare weg te rijden met een step die een hogere snelheid kan halen dan 25 km/h. 
  3. Een speed pedelec is een elektrische fiets met een sterkere motor die tot 45 km/h kan rijden. Wanneer je de openbare weg op gaat met een speed pedelec is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid steeds verplicht. Je moet daarnaast minstens 16 jaar zijn en beschikken over een rijbewijs AM of B, verplicht een helm dragen en je voertuig voorzien van een nummerplaat. Voor het overige zijn op de speed pedelec de verkeersregels voor bromfietsen van toepassing.
  4. Maak je gebruik van een deelstep of deelfiets van om het even welke categorie? Dan voorziet de eigenaar indien nodig de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Maar om het even waarmee je rijdt, het is steeds aangewezen na te kijken of je beschikt over een voldoende dekkende familiale polis.

Wat met eigen schade? Zowel de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid als de familiale verzekering komen enkel tussen bij schade aan derden. De schade aan de fiets/step/speed pedelec zelf of lichamelijke schade van de bestuurder vallen niet onder de dekking. Het is dus geen slecht idee hiervoor een extra bestuurdersverzekering af te sluiten.

Waar mag je rijden?

Indien je rijdt met een elektrische fiets of step, moet je gebruik maken van het fietspad, tenzij je trager rijdt dan 6 km/h. In dit laatste geval moet je de regels voor voetgangers volgen.

Met een speed pedelec mag je op de openbare weg rijden indien de snelheid daar beperkt is tot 50 km/h of minder.

Vragen?

Contacteer ons voor verdere informatie vrijblijvend:
Tel: 011/283819
E-mail: info@zimmermann-law.be

Veelgestelde vragen

Ik ben gedagvaard voor de Politierechtbank. Wat nu?

U dient uw dagvaarding over te maken aan uw verzekeringsmakelaar en om aanstelling van een advocaat te verzoeken in rechtsbijstand.
U heeft hier vrije keuze van advocaat en de kosten zijn volledig ten laste van uw rechtsbijstandsverzekeraar.

Indien U een advocaat heeft, dient U niet zelf te verschijnen voor de Politierechtbank, tenzij uw advocaat U daarom zou verzoeken.
Uw advocaat handelt deze procedure volledig af en informeert U over de uitgesproken boete, het eventueel opgelegde rijverbod enz..

Indien U geen advocaat heeft, dient U wel zelf te verschijnen en Uw eigen verdediging waar te nemen.
U moet eveneens na de zitting zelf informeren naar het vonnis.

Ik ben betrokken in een ongeval en heb (lichamelijke) schade

Ik ben bestuurder

U contacteert Uw verzekeringsmakelaar en doet aangifte aan Uw verzekering “BA” en “Rb”.
Indien U schade heeft dient U stappen te zetten om vergoed te worden.
Veel zal afhangen van de vraag of er discussie bestaat over de aansprakelijkheid of niet.

Indien er geen discussie bestaat over de aansprakelijkheid, zal de voertuigschade doorgaans (snel) minnelijk geregeld worden door de verzekeraars.

Als U lichamelijke schade heeft zal men eerst trachten deze minnelijk te regelen, doch heeft U er belang bij advies te vragen of de voorgestelde regeling overeenkomstig de rechtspraak is.

Als U belangrijke of ernstige lichamelijke schade heeft is het zoeken van advies een “must”.

Als er geen minnelijke regeling is, zal Uw dossier voor de rechtbank behandeld worden. U heeft hier recht op bijstand van een advocaat naar keuze, dit op kosten van de rechtsbijstandsverzekeraar.

Ik ben passagier, voetganger of fietser

U heeft recht op integrale vergoeding van Uw letselschade als “zwakke weggebruiker” cfr. Art. 29 bis WAM
Dit recht op integrale vergoeding blijft bestaan, ook als U zelf een fout heeft begaan.
U dient U verzekeraar “rechtsbijstand” te contacteren. Als voetganger/fietser dient U aangifte te doen bij Uw “Familiale verzekering”.
Men zal eerst trachten deze lichamelijke schade minnelijk te regelen, doch heeft U er belang bij advies te vragen of de voorgestelde regeling overeenkomstig de rechtspraak is.
Als U belangrijke of ernstige lichamelijke schade heeft is het zoeken van advies een “must”.

Trefwoorden

Andere domeinen

De rechtsdomeinen waarin Zimmermann-Gilot actief is.

Klanten getuigen